10 év garancia - Mert a biztonsághoz minőség kell.

Vigyázzon! Hamisítják!

Tisztában vagyunk azzal, hogy az új, egyedi és legfőképpen eredményes mérnöki megoldások kifejlesztése egy adott problémára manapság nem könnyű, és nem is olcsó dolog. Ezért sok gyártó inkább a könnyebb utat választja, és egy már létező, bizonyított megoldást lop el. Persze jól lopni is tudni kell – erre térünk ki egy konkrét, valódi példával a hengerzárakkal kapcsolatban.


A hengerzárak törése az egyik leggyakoribb betörési mód, mivel a művelet gyorsan és csendesen végrehajtható. A Red Line zárbetét-sorozat és az Elite Guard esetében a Mauer mérnökei egy egyedi és kivételesen hatékony megoldást fejlesztettek ki ellene: a hengerzár külső oldalára egy pontosan meghatározott mélységű bevágást tettek, amely áthelyezi a zárbetét hagyományosan leggyengébb pontját a szerkezet közepéről az első harmadához. Erős külső oldalirányú nyomásnál vagy csavarásnál a bevágással szándékosan legyengített külső rész letörik. A törést követően a megmaradt, működőképes zárbetétrész az ajtó belsejében helyezkedik el, ami lehetetlenné teszi az ismételt zártörési kísérletet. A felfúrás elleni védelem a törés után megmaradó részen került kialakításra, ezáltal a hengerzár felfúrása is komoly akadályba ütközik. Különleges konstrukciójának köszönhetően a hengerzár a törési kísérlet után is működőképes marad, az ajtó az eredeti kulccsal továbbra is nyitható lesz, így nem kell zárszerelőt hívni az éjszaka közepén. A betörési kísérlet után pedig egyszerűen ki kell cserélni a zárbetétet egy új Red Line-nal.


Ezt a megoldást a Guard Millenium zárbetétnél alkalmazta először a Mauer. Nagyon fontos része a megoldásnak, hogy ennél a zárbetétnél maga az alapszerkezet és a biztonsági csapok a cilinder belső oldalán találhatók. Így ha letörik a legyengített külső részt, akkor a hengerzár biztonságát adó csapszerkezet nem sérül, 100%-ban ép marad, és a hosszabb kulccsal elérhető.


A Red Line Elite 2-nél a 11 db-os biztonsági csapszerkezet a zárbetét mindkét oldalán megtalálható, akárcsak a hagyományos cilinderek esetében. Annak érdekében, hogy a törés után is kellő biztonsági csap maradjon a zárbetétben, a Mauer itt két csapsort alkalmaz. Így amikor letörik a gyengített részt, akkor is elegendő csap marad, hogy a hengerzár ellen tudjon állni a manipulációs kísérleteknek. Ez nagyon fontos, ahogy azt hamarosan látni fogjuk.


Igen ám, de mi a helyzet az utánzatokkal?


A legtöbb esetben sem a bevágás elhelyezése, sem a mélysége nem megfelelő, pusztán azért van ott, hogy az ügyfél azt higgye, van ilyen védelem, pedig valójában nincs. Ahogy a lenti képen látszik, a bevágás nem megy át teljesen a hengerzár testén, így nem valószínű, hogy törési kísérletnél ott fog eltörni. Ha mégis, akkor – ahogy a második képen látható (nagyításhoz kattintson az adott képre) – csupán 2 (kettő!!!) csap marad a zárbetétben! Hát, ezt még egy amatőr is ki tudja nyitni néhány rövidke másodperc alatt egy tűvel... pont úgy, mint a filmekben.

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

Az utánzatok harmadik tipikus hibája a fúrásvédelem elhelyezése. A Mauernél – logikusan – a bevágás után is van fúrás elleni védelem, hiszen ha letörik a legyengített részt, akkor a hengerzár még sebezhető, fúrható. A mellékelt képen (nagyításhoz kattintson az adott képre) egyértelműen látszik, hogy az utánzaton nincs ilyen védelem. Miért is lenne, így még olcsóbb a gyártása!

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehhez a konkrét termékhez ráadásul egy semmit nem érő kódkártya is tartozik, amellyel gyakran becsapják a vevőket, miszerint kulcsot csak ezzel a kártyával lehet másoltatni, csakhogy ez nem igaz. Bár ez inkább néhány hazai „szakember” visszaélése és nem a gyártók eredeti célja. A kódkártyákról itt olvashat bővebben.


Mindenki döntse el maga, hogy inkább spórol 3-4.000 forintot (néha még ennyit se), és egy NEM biztonságos zárbetétet vesz, vagy az eredetit választja saját és családja teljes biztonsága érdekében. Olcsó húsnak híg a leve, hangzik a jól ismert mondás. Pedig ha a biztonságunkról van szó, nem szabad kompromisszumot kötni.


A Mauer hengerzárakhoz 10 év garancia jár, a kiszállítás ingyenes (a webáruházban leadott rendelések esetében), a termékek többségét pedig gyári bliszter csomagolásban forgalmazzuk, hogy senki ne férhessen hozzá a kulcsokhoz vagy a kódkártyához, így kiküszöbölve az illetéktelen kulcsmásolást.

Válassza a Mauer ASSA ABLOY zárbetéteket, hiszen mi több mint 20 éve valódi biztonságot adunk Magyarországon!