10 év garancia - Mert a biztonsághoz minőség kell

Zárbetét mérete

Hogyan kell lemérni egy zárbetétet?

 

Mindig az ajtólap vastagsága határozza meg, hogy milyen méretű zárbetétet kell az adott ajtóhoz vásárolni. Például, ha a szükségesnél rövidebb betétet vásárol, akkor beszerelés után nem tudja majd működtetni a zárat. Ha hosszabb zárbetétet vásárol, akkor egyrészt többet kell fizetnie a termékért, másrészt a cilinder ki fog lógni az ajtó síkjából és könnyebben támadható, eltörhető. Itt megmutatjuk hogyan tudja a legegyszerűbben meghatározni a zárbetét pontos méretét anélkül, hogy ki kellene szerelnie a régi zárbetétet az ajtóból.

 

 

 

 

Nagyon sok esetben a zártest nem középen, hanem valamelyik irányban eltova helyezkedik el az ajtólapban. Ezért vásárlásnál mindig a zárbetét rögzítőcsavarjának közepétől számított kétféle méretre van szükség. (Tehát nem elég a teljes hossz.) 

 

 

 

 

 

 

 

Nyissa ki az ajtót és álljon az ajtó élével szemben. Keresse meg a zárbetét rögzítő csavarját. (Ezt mindig a zárnyelv alatt található.) Innen kell meghatározni a két méretet.

 

 

 

 

 

 

 

 

A méréshez egy mérőszalagra és egy egyenes tárgyra lesz szüksége. (A képeken CD tokot használtunk, de lehet egy vékonyabb könyv vagy egy vonalzó is.)


Először tegye ezt az egyenes tárgyat a zárbetét magasságában a zárcímre belülről úgy, hogy az merőleges legyen az ajtólap élével és párhuzamos az ajtólappal.

 

 

 

 

 

 

 

Ezután egy mérőszalaggal vagy vonalzóval mérje meg a távolságot a tárgy élétől a zárbetét rögzítő csavarjának közepéig. A csavar általában közvetlenül a zárnyelv alatt található. A kapott értéket jegyezze föl. A képen látható, hogy ez a méret 36mm.

 

 

 

 

 

 

Következő lépésben a zárbetét külső fél méretét kell meghatároznia.


 

Most az egyenes tárgyat a külső oldalon a zárcímre vagy pajzsra kell ráhelyeznie a csavar magasságában úgy, hogy az merőleges legyen az ajtólap élével és párhuzamos az ajtólappal kívülről.

 

Mérje meg ezt a távolságot a tárgy élétől a zárbetét rögzítő csavarjának közepéig, majd jegyezze föl ezt a méretet is.
A képen látható, hogy ez a méret is 36mm. Tehát ebben az esetben egy 36/36-os zárbetétet kell megvenni a két fél méret alapján.

 

A két fél méret alapján már biztonsággal meg tudja rendelni vagy megvásárolni a megfelelő MAUER zárbetétet.

 

Megjegyzés: a zárbetét gyártók kétféle méretskála szerint dolgoznak. Egy részük 0 és 5-re végződő méreteket használ, pl. 30x30, 35x45, stb., míg másik részük 1 és 6-ra végződő méreteket, pl. 31x31, 36x46, stb. Fontos tudni, hogy ez az 1 mm-es különbség a biztonság szempontjából nem számít. A MAUER méretskálája a második típushoz tartozik.

 

 

<<< Vissza